Доброволци от Калофер и кучета издирват 2-мата туристи в Стара планина, Борисов предложи помощ

Pixabay
share

Доброволци от Калофер и кучета се включиха тази сутрин към екипите на спасителите от Карлово и Сопот в издирването на двамата туристи, изчезнали в Стара планина под връх Ботев. Това каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Това са мъж /на 42 г./ и 17-годишният му син, които са в неизвестност от вторник. Днес времето е по-благоприятно, няма вятър и очакваме да има резултат, още повече, че в акцията се включиха много хора, добре екипирани, добави кметът.

Стоянов каза, че в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов е предложил всякакво съдействие от страна на държавата, което може да бъде както с хора, така и с техника. По думите на кмета управителят на хижа "Рай" е видял двамата, когато са слизали от връх Ботев, движели се бавно и били изостанали от групата, в която имало още двама туристи.

Издирват баща и син, тръгнали към връх Ботев преди два дни

До момента не са осъществени контакти с останалите, няма и информация от къде е била групата. Пътеката, от Калофер до връх Ботев, по която са се движили туристите, е маркирана, но в онзи ден видимостта е била под един метър, твърди кметът на Калофер.

Румен Стоянов каза още, че по трасето няма никакви спасителни съоръжения, а времето в този район рязко се променя. Този маршрут е тежък дори и през лятото, а преди години по тези места имаше кошари, в които се прислоняваха туристите,добави той. Според него трябва да се помисли и да се вземат превантивни мерки, като на няколко места да се изградят заслони, в които да има вещи, храни и лекарства от първа необходимост, а не да се мисли когато стане белята.

Това трябва да се направи не само в Стара планина, но и във всички планински райони, където има туристически пътеки, каза още Стоянов.

Водещи новини

Още новини