България е на 11-то място в ЕС по привличане на чуждестранни туристи

  • 04 февруари 2020 11:07

  • 390
  • 0
България е на 11-то място в ЕС по привличане на чуждестранни туристи
© Getty Images/Guliver (архив)

България е на 11-то място в ЕС по привличане на чуждестранни туристи, с 64% от общия брой на нощувките. 

Въпреки целия си туристически потенциал и множеството дестинации, някои от които уникални в Европа и в света, Румъния привлича най-малко чуждестранни туристи сред страните от Европейския съюз, пише в. "Журналул национал", цитиран от БТА.

Все повече британци избират България като място за почивка

Според статистически данни, цитирани от изданието, в Румъния едва 18 процента от нощувките са на чуждестранни туристи, докато в България този дял е над 60 процента.

През 2019 г. броят на посещенията на чуждестранни туристи в местата за туристическо настаняване в Румъния е спаднал с 4,1 процента (минус 113 700 души) спрямо 2018 г., а броят на нощувките е спаднал с 0,7 процента (минус 37 900), сочат данни на Националния статистически институт.

Изданието коментира, че това е "срам", като се има предвид, че Румъния разполага с десетки балнеоложки курорти, планини с несравними пейзажи, морско крайбрежие с дължина 150 км и уникалната в Европа и дори в света делта на р. Дунав.

Официалните статистики показват, че Румъния е регистрирала на границите си влизането на 12,8 чуждестранни посетители през 2019 г., но само 2,7 милиона от тях (21 процента) са дошли в страната с туристическа цел. Средно един чуждестранен турист остава в страната само два дни, като повечето идват, за да участват в конференции, а не за да се възползват от офертите на местната туристическа индустрия, отбелязва вестникът.

3,4 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас

"Журналул национал" посочва, че Румъния е на последно място в ЕС по привличане на чуждестранни туристи с едва 18 процента от общия брой на нощувките, докато България заема 11 място по този критерий с 64 процента, като миналата година е привлякла 9,3 милиона чуждестранни туристи. Изненадващо или не, най-голям дял сред тях имат румънските туристи, подчертава изданието.

Средният дял на чуждестранните туристи в ЕС е 47 процента, като най-много са в Малта (95 процента), Кипър (93 процента) и Хърватия (91 процента), а с най-малък дял, освен Румъния, са Германия и Полша (с по 20 процента), според данни на Евростат.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини