Малина Крумова: Трябва да вкараме в училищата експерти по пътна безопасност

БТВ
share

Става въпрос за цялостна идея, която да позволи обществото ни да е запознато с безопасността на движението. Трябва да имаме знания и умения как да разпознаваме рискови ситуации на пътя и да ги предотвратяваме. Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението" Малина Крумова по повод предложението в 7-ми клас да се извършва проверка на знанията по безопасност на движението по пътищата.

Шофьорският курс е само практически елемент на обучение, което трябва да започва в най-ранна възраст. Проверката на знанията в седми клас е само един малък елемент. Говорим за анкетно проучване, тест, което най-вероятно ще се случи през първия срок, за да не съвпада с тежките изпити, които имат децата в края на годината, обясни Крумова.

Какви мерки ще бъдат взети след трагедията на столичния бул. "Вапцаров"?

Трябва да вкараме в училище професионалисти – пътни полицаи, пожарникари, хора от спешната помощ, които да говорят с децата за практически случаи и да им преподадат знанията, които са заложени в учебните помагала, заяви Малина Крумова, като уточни, че европейската практика елементи от пътната безопасност да е се изучават и по други предмети, свързани с движението по пътищата, като математика и физика.

По повод зачестилите инциденти с пешеходци Крумова посочи, че спешните мерки, които трябва да се вземат, са там където има критични участъци, те да бъдат коригирани. Ще направим възможно да се избегнат следващи такива случаи, заяви тя в коментар на катастрофата на столичния булевард "Никола Вапцаров", при която джип блъсна две момичета, едно от кито почина.

В законодателството трябва да се интегрират принципите на безопасните системи, да са ясни отговорностите на институциите и законът да бъде така структуриран, че да бъде устойчив във времето, каза още Малина Крумова.

Нова версия за катастрофата в София, при която загина момиче, а друго беше ранено

Водещи новини

Още новини