Работниците от ОЦК - Кърджали: Борисов е Господ

share

Работниците от Оловно - цинковия комплекс в Кърджали са категорични, че без Бойко Борисов те заплати никога няма да получат.

"Ако Бойко Борисов се намеси, пари ще има. Ако не се намеси, няма да имаме заплати. За някои може Борисов да е бандит, но за мен той е Господ”, каза един от работниците.

По думите на  депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева, присъствието на държавата е наистина нужно при този проблем. "Присъствието на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и идването днес на премиера Борисов в Кърджали е гаранция, че правителството се грижи за тези хора и мисли за тях", каза още депутатката в сутрешния блок на БНТ. 

Според председателя на синдикална федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков, социалното положение в комплекса не е изобщо овладяно и то продължава да бушува като вулкан. Яначков обаче поясни, че това не е единственият случай в страната. По думите му положението в ОЦК - Кърджали не е от днес или от вчера. Той припомни, че случващото се в последните дни е ставало и преди, но винаги работниците са манипулирани, че ако се вдигне много шум, заводът може да се затвори.

От своя страна председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков заяви пред БНТ, че металурзите в Кърджали вече са опитали общо взето всичко. Според него, те се намират в една улица без изход и без Борисов няма да има положително развитие с проблемите на работниците в ОЦК - Кърджали. Нейков бе категоричен обаче, че е наистина тревожен начинът, по който се решават този тип проблеми. Според него, това не е пътят, защото се превръща премиерът в първа и последна инстанция. "Намесата на държавата в отношенията между работниците и работодателите въобще не е правилна", каза още Нейков.

Водещи новини

Още новини