Михаил Андонов поема БЕХ

Булфото
share

Досегашният шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Йордан Георгиев ще бъде освободен. Това заяви пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Неговият пост ще бъде зает от Михаил Андонов, настоящ изпълнителен директор на НЕК.

"Той добре познава енергетиката. 20 години има опит в тази сфера и ще се справи чудесно с координацията на енергийната политика", обоснова промяната Добрев. Той каза още, че в БЕХ ще има нужда от назначаване и на двама допълнителни мениджъри, които да отговарят за „Южен поток” и за „Набуко”.

"Оловно-цинковият комбинат в Кърджали е частно предприятие. Там отношенията са между дружеството и работодател. Държавата няма механизма да се намеси и да отнеме концесията, с което собственикът да бъде притиснат да изпълни задълженията си така, както се случи в Горубсо Мадан”, заяви Добрев. Той допълни, че държавата наблюдава много внимателно ситуацията. Ще съдействаме за разрешаването й, но не може да се очаква, че ще постигнем чудеса.

Добрев каза още, че през следващата седмица има планирана среща с кредиторите на собственика Валентин Захариев. Кредиторите са най-заинтересовани да се решат проблемите и предприятието да заработи. Трябва да се подобри мениджмънта на предприятието, за да се излезе от тази ситуация, посочи икономическият министър.

По казуса „Горубсо” Добрев каза още, че предстои утре акциите на дружеството да бъдат прехвърлени на новия собственик. Така формално новият собственик ще влезе във владение на предприятието. Намеренията на новите собственици са да осигурят всичко необходимо за безопасни условия на труд, ще подобрят общите условия на дружеството – ремонт на тоалетни, санитарни възли, каквито са и забележките на Главната инспекция по труда. Когато това се направи, забраната за работа върху дружеството ще бъде вдигната, посочи Делян Добрев. Той каза още, че процедурата по отнемане на концесията ще бъде прекратена или в края на следващата, или в началото на по-следващата седмица, когато бъде решен проблемът и с осигуровките.

Водещи новини

Още новини