Работници посрещнаха на протест Бойко Борисов

share

Демонстрация на недоволни работници на пътностроителна фирма посрещна министрите в Кюстендил преди днешното им изнесено заседание. Служителите на "Вия Апия" - Кюстендил  се оплакаха на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Тотю Младенов, че имат неполучени заплати още от 2009 г, съобщава Дневник.

Сред тях има хора, които не са получили повече от 12 заплати. Общи 200 души от пътната фирма имат да взимат възнаграждения. По думите им става дума за сума около 1.5 млн. лв. Те вече са осъдили фирмата и разполагат с изпълнителен лист от съдия-изпълнител и въпреки това още не са получили възнагражденията си.

"Вия Апия" е типичен случай", коментира министърът на труда Тотю Младенов. Той припомни на хората, че правителството планира промени в Търговския закон и ГПК, които да позволят и на служители на недобросъвестни работодатели да могат да искат несъстоятелност на фирмата. По действащия търговски закон работниците са едва на четвърто място при искането на несъстоятелност.

Поправките ще бъдат обсъдени на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество с работодателите и синдикатите, съобщи Младенов. Идеята е "не държавата да се моли на работодателите да си платят заплатите", а работниците да могат да го изискат, уточни министърът.

За последните две години и три месеца благодарение на намесата на Главна инспекция по труда фирми, бавещи заплатите на работниците си, са били принудени да изплатят над 165 млн. лв. възнаграждения, добави Младенов.

Водещи новини

Още новини