Динен мед /маджун/ варят жителите на силистренското село Смилец в местност край селото, съобщават от кметството.
Идеята да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на динения мед /маджун/ е от читалището "Светлина-1906".
За организацията на проявата подкрепа оказва и Силистренската община. Привлечени са млади хора.
Подготовката за празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес "от нивата - до тавата" е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред. При засяването по традиция, за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана.
За празника се подготвят и ателиета за домашна баница на пещ и за динени фантазии. Има и ревю на народни носии и накити за деца и фолклорна програма.
За да се приготви диненият мед /маджун/, дините се изстъргват, изсипват се в обикновени съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. Но най-напред в земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете /тави/ и изход за дима.
Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.
В силистренското село Смилец варят динен мед
- 26.08.2019 | 18:31
- 1015