Kозунаци с жълт прах вместо с яйца

share

Цената на козунаците за Великден ще остане без промяна спрямо миналогодишната въпреки скока на яйцата.

"Малко са хората от бранша, които работят с живи яйца, масово се ползват яйчен меланж и готови смеси", обясни Тошко Няголов, председател на браншовата организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добричко, пише в. "Стандарт". Той припомни, че през 2011 г. половинката е била 2,50-2,80 лв. със стафиди и локум.

Истинският козунак задължително трябва да е с яйца и затова ще е по-скъп, смятат обаче варненските майстори. Никога не е имало такова спекулативно раздуване на цените им, коментира за Иво Бонев, шеф на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в морската столица.

Миналата година 400 г хубав истински козунак е струвал 3 лв., 800 г - 5 лв. Тази година цените ще вървят с 50 стотинки нагоре. Фурни на черно пекат по три дни козунак, колкото за Възкресение Христово, като ги правят от микс или с яйчен прах. Така на пазара излизат козунаците менте по 1,60-1,70 лв., предупреди браншовикът.

Водещи новини

Още новини