Асоциацията за защита на потребителите подкрепя Мая Манолова за Закона за личния фалит

Булфото (архив)
share

Асоциацията за защита на потребителите подкрепя предложението на Омбудсмана Мая Манолова за Закон за несъстоятелност на физическите лица, известен като частния фалит, съобщават от асоциацията.

България е единствената държава в ЕС, която няма подобен нормативен акт, се посочва в съобщението. Възникват обаче няколко въпроса, които не са уредени в проекта: Кой ще плаща разноските за производствата по фалит - ежемесечните възнаграждения на лицата, които осъществяват процедурата, таксите на съда, вещите лица и други, коментира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

В действителност близо 800 млн. лева годишно са лошите необслужвани кредити. Става дума не само за дългове към банки, но и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колекторски фирми и към различни монополни дружества, пише в съобщението.

Една от основните задачи на Асоциацията за защита на потребителите ще е да има закон, който да регулира дейността на колекторските фирми. В България има близо два милиона случая на граждани с просрочени кредити и сметки, които са лишени от всякакви инструменти на защита и регулация на взаимоотношенията им с тези фирми, заявява Пейо Майорски.

Водещи новини

Още новини