КНСБ: Дянков иска да отнеме правата на чиновниците

share

КНСБ се обяви срещу готвените промени в Закона за държавния служител.

Според синдикалиста Пламен Димитров, Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния служител не спомага държавните служители да се чувстват по-защитени. Той заяви, че анонсираните от Симеон Дянков промени са опит на финансовия министър да отнеме права на държавните служители.

Като пример Димитров посочи премахването на клас прослужено време. Начинът, по който се определя заплатата на държавните служители ще доведе до намаляване на базовото възнаграждение, категоричен е президентът на КНСБ.

Във връзка със скандала с бонусите синдикалистът заяви: „Бонусите са елемент от системите на заплащане. КНСБ не смята, че бонусна система не трябва да има." Според него, обаче допълнителното възнаграждение не трябва да надвишава една четвърт от заплатата на служителя. Пламен Димитров поясни, че синдикатът е категорично против бонуси, които са в пъти над заплатата.

От КНСБ също така заявиха, че са недоволни, че промените в Закона за държавния служител не са обсъждани в Тристранния съвет. Според синдиката, предлагат се сложни сметки за изчисляване на заплатата на чиновниците. Освен това с предлаганите промени в закона се налагат и изменения в 48 други закони.

Върху администрацията целенасочено се извършват действия, с които се отнемат права и придобивки на служителите", категоричен е Пламен Димитров.

 

Водещи новини

Още новини