След яйцата и хлябът, през следващите месеци и свинското месо може да поскъпне, заради увеличението на фуража.
Още по-голям ще бъде скокът в края на следващата година, смятат фермери. Заради Европейските директиви всички свинеферми са задължени да обновят технологията си на производство и да инвестират огромни средства, което ще се отрази на цената на крайния продукт.
В момента цената на свинското в търговската мрежа е малко над 5 лева с ДДС. Производителите обаче смятат, че тя ще се промени съвсем скоро не само заради скокът на фуража, но и заради новите изисквания за отглеждане на животните.
Д-р Добрин Папазов, член на УС на Асоциацията на свинарите в България, съобщи пред БНТ, че очаква скок в цената на свинското месо с около 20%.
Производителите на свинско месо се оплакват от минимален износ. В същото време техният сектор не се подпомага от държавата и за него няма изготвена дългосрочна политика.
До този момент от 190 свиневъдни ферми у нас само 12 не отговарят на изискванията за хуманно отношение към прасетата. Най-често проблеми имат малките ферми.
”Повече нарушенията са в задните дворове - тип заден двор, където се отглеждат свине, които са за лична консумация, но много често някои злоупотребява и тези които са от заден двор съответно тръгва да ги реализира месо от тях в търговската мрежа, което е изключително опасно”, коментира пред националната телевизия Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ.
От Българската агенция по безопасност на храните припомнят, че санкцията за нарушител варира от 150 до 10 000 лева.
Според продавачите на свинско месо в сравнение с предходните години цената му вече се е увеличила.
Тенденцията показва, че българинът е намалил консумацията на свинско, не само заради постите, а и поради промяната в цената на месото.