В Народното събрание бе представен макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия

Novini.bg
share

Във фоайето пред северния вход на Народното събрание беше представи макет на паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия, съобщи репортер на Novini.bg.

Първоначално бе обявeно, че макетът ще бъде открит от министър Красимир Каракачанов, но стана ясно че е възпрепятстван и не може да присъства.

За изграждането на паметник-символ на най-славната битка в историята на третата българска държава ВМРО направи дарение от 10 000 лева, като от редиците на патриотичната партия поясниха, че очакват и други да се включат с дарения, тъй като кампанията не е завършила.

На върха на постамента е изобразен ген. Владимир Вазов, който успява да спаси по-голямата част от неговите войници, както и да спечели битката при Дойран.

Приветствие по случая направи и председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Ще призова всички народни представители да дадат мъничка част да може наистина този прекрасен паметник да бъде построен, за да могат нашите деца и внуци да помнят, да знаят и да разказват за славната Българска армия", каза Караянчева. Тя завърши словото си с думите: "Поклон пред героите".

Паметникът е предвиден да бъде изграден в центъра на Плевен.

Водещи новини

Още новини