Кристалина Георгиева: Българите са конкурентноспособни на европазара

Булфото
share

Все още страдаме от това, че пазарът на труда не е отворен навсякъде за нас, българите, а и не само за нас, но това ще стане, и ограниченията, които има днес, ще отпаднат, коментира тя. По-важно е доколко младежите ни са конкурентоспособни, посочи тя и допълни, че се гордее, когато приема български стажанти. Те са интелигентни, образовани, не се притесняват да си казват мнението, заяви еврокомисарят.

Ние имаме образовани деца и те са конкурентоспособни, нашият проблем е друг - че много пъти, когато излязат на този външен пазар, не се връщат, и че качеството на основата на нашата образователна пирамида слиза надолу, смята тя.

Министър Томислав Дончев, който също участва в дискусията, коментира, че икономиката е политически чувствителна. Трябва да си припомним това, както и колко плашливи са понякога инвеститорите, особено в ситуация на глобална конкуренция, отбеляза той. Дончев изрази радост, че все повече се говори за кохезионната политика не като за благотворителност, а като целенасочен инструмент, който да инвестира в това Европа да бъде по-свързана, да отговаря на едни и същи стандарти и да бъде по-конкурентоспособна.

Намираме се в момент, когато ще стане ясно как кризата ще се отрази на нашето семейство, каза министърът и допълни, че в кризисни моменти едно семейство или се разпада, или става по-силно. Това, в което съм сигурен, е, че трябва да имаме истинско семейство, а не да живеем в условия на фиктивен брак, заяви министърът.

Водещи новини

Още новини