Гл. инсп. Мария Ботева: Повече от 19 800 водачи са били заловени да карат след употреба на алкохол през 2018 г.

Булфото (архив)
share

Като административно нарушение се счита управлението на МПС след употребата на алкохол в границите между 0,5 и 1,2 на 1000 алкохол в кръвта и се третира като престъпление. С този въпрос се занимава НК. Това заяви инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция", предаде репортер на Novini.bg.

Когато настъпи ПТП една от причините нерядко е, че водачът или друг участник в движението, е употребил алкохол. Това се отчита от полицейските органи и се получават наказания. Законодателят е раздели на две части административно-наказателната отговорност – от 0,5 до 0,8 на 1000 и над 0,8 до 1,2 на 1000 са с различна степен на наказания. Има и принудителни административни мерки, които се прилагат спрямо водачите на МПС, които управляват след употреба на алкохол. Освен, че такъв водач може временно да бъде лишен от правото да управлява МПС.

В статистиката за 2018 г. се отчита, че при тежки ПТП по вина на водача, когато е доказано, че има употреба на алкохол и е причинена катастрофи, са настъпили 63 тежки ПТП с шестима загинали и ранени 82. Повече от 19 800 водачи са били заловени да карат след употреба на алкохол. При отказ на лицето да бъде проверено, законодателят е предвидил санкция.

Инспектор Ботева припомни, че заловен водач с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на 1000 промила временно се отнема свидетелството за управление на МПС от шест месеца до една година, отнемат се и контролни точки. Над 1,2 промила алкохол в кръвта вече е престъпление.

Водещи новини

Още новини