Проверяват над 50 хиляди кредитни милионери

share

Над 50 000 души ще обхване проверката на кредитните милионери с агентурно минало, съобщи Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата.

Пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия той поясни, че ще бъдат оповестени тези лица, които са взели управленческото решение и са теглили кредит.

В сряда бяха обсъдени внесените промени от Екатерина Михайлова за изменения в закона, чрез които се позволява да бъдат огласени имената на кредитните милионери. С промяната в закона ще се даде възможност да се проверят тези, които са взели управленческото решение и които са теглели в последствие кредита от банките, информира "Стандарт Нюз".

По списъка на БНБ има 10 500 фирми, а комисията е задължена да направи разпознаване и разпечатка на контролните им и управителни органи и да се установи кои от тях имат картончета в архивите на ДС. "Това е така, защото комисията установява принадлежност на физически, а не на юридически лица", каза Костадинов. Председателят на комисията пресмята, че по груби изчисления, ако зад тези 10 500 фирми стоят по 5 души, то се получава над 50 000 души, които трябва да бъдат проверени. В момента в Комисията по досиетата освен, че знаят кои са фирмите, знаят и с колко са задължени към 1997 г., когато излиза списъкът.

Костадинов обеща имена на проверени кредитни милионери да започнат да излизат около два месеца след като бъдат приети промените. По думите му ще има известно забавяне заради проверки и в Търговския регистър, за да се установят управителните органи към момента на теглене на кредита. Едва след това ще бъде извършена проверка в масивите на нашите картотеки, обясни той.
 

Водещи новини

Още новини