Ловим наркодилъри в интернет

share

Няма нужда да си от ГДБОП, за да ловиш дилъри на дрога. Вече всеки може да стане "барета" - в интернет. Сайтът www.lentata.com прави интерактивна карта на наркопазара.

Проектът цели да "очертае" актуалните територии на дилъри у нас. Тъй като босовете и териториите им се менят, информацията се ъпдейтва постоянно. Проектът е базиран на Google Maps и предлага стандартните инструменти за навигация и мащабиране. Картата отразява не само териториалното състояние на наркопазара, а и неговите "вълнения". Всеки изпратен сигнал от потребител преминава през одобрението на модератор, след което - ако се окаже достоверен, се нанася върху картата.

Екстази, кокаин или трева - какво са пласира в твоя квартал? Вече можеш да натопиш местния дилър в нета, пише "Стандарт Нюз". На картата наркопазарът е като на длан. Има ги всички показатели - територии за продажба, видове дроги на пазара, тартори на групировки. Картата предлага визуално разграничаване на владенията на по-едрите босове. В границите на всяка наркозона са отбелязани със снимка (ако е налична) управляващите съответните територии. Площта на картата покрива цяла България, като към момента почти изцяло са запълнени столичните райони.

Как можеш да станеш ловец на пласьори? Мигащ бутон "маркирай" те води до формуляр за попълване от потребители на сайта. Всички получени данни се проверяват, за да се избегне публикуването на неверни. От Lentata.com пък гарантират достоверността на публикуваното на сайта инфо. Цялата информация е координирана и удостоверена от полицейски служители, бивши представители на престъпния свят, настоящи наркоразпространители и наркопотребители и топразследващи български журналисти. А анонимността на всички е гарантирана, подчертават от сайта.

Идеята на картата е да подреди "пъзела" на наркопазара - кой, къде, какво и за колко продава, кои играчи за какви територии се борят, на кого предават щафетата бившите "величия" в бизнеса. Първите данни на сайта показват, че в момента в България има сравнително малко райони със сериозен монопол на разпространение.

Цялата страна е разграфена на хиляди райони и подрайони. На сцената на сенчестия бизнес едни биват арестувани, други смачкани от все още действащи наказателни бригади, трети изкарват достатъчен първоначален капитал и влагат парите си в нов вид бизнес, четвърти завещават териториите си на подчинените, а пети топят онези, за които до вчера са работили. Старите оцелели играчи казват, че днес няма мъжка чест и уважение между дилърите. Няма и правила на пазара.

Схемата е - всеки срещу всеки. И накрая - всички срещу потребителя. Лесните пари по време на финансова криза се оказват повод за сблъсък на сериозни интереси. И ако едно време е имало няколко емблематични и легендарни за наркосредите имена, днес има стотици дилъри с особени прякори, за които не съществуват правила в бизнеса. При липсата на монопол всеки, който иска да бъде забелязан, трябва да даде показност на категоричността и намеренията си.

Преди десетина години бяха популярни показните убийства на знакови фигури от сенчестия бизнес. Днес част от оцелелите, които по една или друга причина вече не са в бранша, твърдят, че съвсем скоро ще има нови жертви на БГ нарковойната. Този път няма да са шефове, а обикновени наркомани. Убийствата им ще са следствие "продукцията", която получават. Защото примесите, които са им забъркали днешните "готвачи", са причудлив синтез от каквото им попадне.

В това число и отрова за мишки. Сместта става убийствена. И в прекия, и в преносния смисъл. Някогашните шефчета днес с прискърбие отбелязват, че "вече няма правила в бизнеса, само кинтите са важни. Колкото повече примеси добавяш, толкова повече дози, за повече наркомани, от които изкарваш повече кеш". Близки до столичния ъндърграунд пък предвиждат вражди между шефовете на групите за разпространение и войни за завладяването на овдовелите след арестите наркопазари.

Водещи новини

Още новини