Без паяци в синята зона в София

share

Паяци да не вдигат коли от платените зони за паркиране в София, реши днес транспортната комисия в Столичния общински съвет. Нарушителите ще бъдат заскобявани, а заключващото съоръжение ще е 30 лв. Всеки следващ час със скоба ще струва по още 2 лева. Накрая на деня колите няма да се вдигат от репатриращи автомобили. Санкцията обаче ще се увеличи на 60 лв.

Така докато шофьор, който не е платил за синя зона, не се издължи за скобите, колата ще остане блокирана. Ще продължи да тече и глобата от 2 лева на час.

Съветниците от транспортната комисия решиха още работното време на синята зона да се удължи до 19 часа, а не както беше предвидено до 20 часа. В момента синята зона работи от 8,30 до 18,30 ч., а ако промените бъдат приети и от градският парламент, тя ще функционира от 8 до 19 ч. Ще се промени обхватът на терените за платено паркиране.

Идеалният център ще е синя зона, а периферният на сегашната синя става зелена зона. В синя зона ще влизат още пространствата около НДК и около Медицинска академия, които първоначално бяха предвидени да влизат в зелената зона. Заради натовареното движение синя зона ще се въведе и около "Исул". Цената на синята зона ще е два лева на час, а на зелената ще е левче. Живеещите в рамките на платените терени за паркиране пък ще могат да си платят за стикери, с които да оставят колите си на платените терени.

Стикерът за месец за живеещите в синя зона ще е 15 лв., а за зелена - 10 лв. Годишните такси пък ще са съответно по 150 лв. и 100 лв. За втори автомобил тези цени ще са двойни. Планират се промени и в режима на служебния абонамент. Съветниците от транспортната комисия решиха работещите в центъра да имат право да си платят абонамент за 24 часа, а не както е в момента само в рамките на работния ден.

За денонощно паркомясто ще се плаща с 50 % повече. Предвижда се още буферните паркинги до метрото, които предстои да се пуснат с продължението на подземната железница да струват дневно колкото и една карта за градския транспорт за деня. Ако пък искаме да оставим автомобила си за един час, ще плащаме левче. Предстои промените да се разгледат и в комисията по нормативна уредба, и след това и на заседание на СОС.

Водещи новини

Още новини