София се оказва без тоалетни за нуждите на чуждестранните туристи

Pixabay
share

Туроператори сигнализират за пореден проблем. Чуждестранните туристи, които са решили да посетят София, няма къде да отидат до тоалетна или дори да пият вода. Сериозен проблем е и липсата на места за паркиране на автобусите, които превозват туристите.

Проблемът възниква през 2017 г., когато с наредба бе забранено паркирането на автобуси около храм-паметника "Александър Невски".

Собственик на туристическа агенция Светослав Велков е сигнализирал Министерството на туризма за проблемите, но все още няма отговор.

,,Имаме проблем с паркиране, тъй като то е ограничено само до 15 минути. Това трудно може да се спазва логистично. Самото място не е обезпечено откъм козирка и най-вече няма тоалетна. Обществените тоалетни са кът. Предупреждаваме туристите, молим ги да стискат в автобуса и търсим най-близката бензиностанция, където да ползват тоалетна'', обясни Велков.

Екскурзоводът Марина Бакахурова също посочи като сериозен проблем местата за паркиране около "Александър Невски". Чуждите шофьори са гонени от мястото и не разбират къде трябва да отидат.

,,Най-важното е остават ли доволни туристите. Спира автобус зад "Александър Невски", някой казва, че има естествени нужди и няма къде да отиде. Обиколката преминава в посока джамията и единствената тоалетна е в подлеза на Източната порта. Почваме да се молим на заведенията хората да влизат - понякога казват "да", понякога - "не". Многократно е писано до общината, но няма никакъв ефект'', сподели тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Водещи новини

Още новини