Специализирани в нарушенията

булфото/архив/
share

У нас онези, които газят безцеремонно правилата вече са специализирани в тази своя системна дейност. От време на време заради тях КАТ и други ведомства, на които плащаме заплати, организират специализирани акции.

 Ето така за пореден път в началото на идната седмица ни обещават да гонят рецидивистите по пътя, които карат така, сякаш са сами насред полето.

„Центърът за градска мобилност и "Пътна полиция" в София започват съвместна акция срещу нарушителите, които се движат в бус лентите, съобщиха от общинското предприятие. Началото ще бъде поставено още следващата седмица”.

Законът забранява движението в лентите, предназначени за градския транспорт. Това е валидно не само за траекторията на автобусите, но и за релсите на трамваите. Само че и най-беглите наблюдения сочат, че разни гьонсурати не спазват тези норми и поставят в риск всички участници в трафика.

Преди време една неправителствена организация направи експеримент на „Цариградско шосе” и за един час бяха преброени 500 джигити, които си съкращаваха пътя, карайки в бус лентата. Ако им бяха наложени глоби от по 50 лева, колкото предвижда законът, изчислете сами колко пари щяха да бъдат внесени в общия ни бюджет. И това само за 1 час. От КАТ признават също, че следят гафовете на тарикатите с мобилни камери и че те са не по-малко от 300 души на час.

Само че и този контрол не дава особени резултати. То и затова нарушителите на законите и правилата се множат сякаш чрез пъпкуване.

Въпросът е - не е ли крайно време „специализираните” акции да станат системни? Така може би ще се постигне по-голям възпитателен ефект върху системните нарушители на пътя. Доказано е, че повечето нашенци започват да се съобразяват с правила само и единствено, когато им бръкнат в джобовете.

Водещи новини

Още новини