Нено Димов: Високите данъци при старите коли е мярка срещу мръсния въздух

Кадър: БНТ
share

Местната власт трябва да отговаря за чистотата или замърсеността на въздуха. Всяка община например може да въведе "зелен пояс" и да не допуска да се карат автомобили през този ден, в който въздухът е най-замърсен.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов и напомни, че битовото отопление е основният източник на замърсяване на въздуха през зимата.

,,Промяната е върху това да няма само планове, но и конкретни резултати. По-високите данъци при старите автомобили например е една такава мярка срещу нечистия въздух. Да, икономически е по-скъпо, но в крайна сметка здравето на хората е още по-скъпо'', посочи Димов.

Относно вносителите на дрехи втора употреба Нено Димов обясни, че там също ще се предприемат мерки.

,,Нормално е да има съпротива, но всеки трябва да намери своето място, но и своята отговорност. Ние искаме да бъдем сигурни, че този текстилен внос от тяхна страна няма да стигне до депата за изгаряне и да замърсява въздуха. Искаме такива гаранции от тях'', заяви министърът.

Относно искането на оставки от страна ДПС към всички министри от квотата на Обединените патриоти, Нено Димов обяви, че това е нормална политическа атака.

,,Бих имал притеснения, ако опозицията не бъде опозиция'', завърши Димов.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.

Водещи новини

Още новини