АИКБ: Има криза на пазара на труда

Кадър: БТВ
share

Идеята ни да се намали отпуската за майчинство поради бременност и раждане не е внезапно хрумване. Това е наша позиция от дълги години. В България този отпуск по майчинство е най-дълъг. За сравнение мога да кажа, че той е два пъти по-голям от този в Обединеното кралство, където е 39 седмици, докато при нас продължава 58 седмици.

Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Николов във връзка с предложението отпускът за майчинство да бъде намален.

,,За целта трябва да бъдат открити повече детски ясли и градини, да се въведе нормативна промяна, осигуряваща по-гъвкаво работно време за тези майки. Защото в момента пазарът на труда у нас се намира в криза. Хората трябва да се върнат на пазара и за целта са необходими мерки. Такава е и официалната позиция на АИКБ'', допълни Николов.

,,Данните показват, че раждаемостта у нас намалява между 2 и 6 процента всяка година. Раждаемостта се увеличава в годините на икономически възход. За жалост от 2009 до 2017 година бяхме в състояние на икономическа криза, поради което и раждаемостта беше ниска'', заяви той.

,,Ние не сме против повишаването на заплатите в бюджетния сектор с 10%, против сме да се прави това без предприемането на необходимите реформи и без нужното съкращение на персонала. Трябва преди всичко да се направи анализ на отделните структури'', завърши изпълнителният директор на АИКБ.

Водещи новини

Още новини