Извозиха 350 камиона сняг от София

Булфото
share

Столичната община извози 2123 кубика сняг от града, което се равнява на близо 350 камиона. Ледът е събиран от спирките на градския транспорт, площади и ключови места в центъра и кварталите в продължение на една седмица. След това фирмите са транспортирали снежните маси до депото във „Враждебна”, обясниха пред „Монитор” от „Московска” 33. За дейността са платени 18 хил. лева от бюджета за чистенето.

Извозването на снега стартира с цел осигуряване на по-добра проходимост на спирките и ключовите места в столицата. Синоптиците прогнозират рязко затопляне на времето в неделя, което ще доведе до топене на леда и риск от наводнения. Очаква се температурите да се покачат до 5-7 градуса. Преди дни кметът Йорданка Фандъкова провери язовирите и установи, че могат да поемат водата от топенето. В бюджета на кметството са заложени 600 хил. лв. за реакции при криза.

„Не можем да извозваме големи количества сняг, тъй като и депото във „Враждебна” ще прелее. Ще извозваме сняг със същото темпо от ключови места за транспорта”, обясниха експертите. Най-много лед е извозен от кварталите „Витоша”, „Младост”, „Искър”, „Сердика”, „Подуяне”, Нови Искър и Панчарево. Във всички райони са създадени кризисни щабове, които кметовете ръководят. Те могат да искат до 3000 тона пясък за укрепване на диги. Шахтите се почистват приоритетно, за да има къде да се оттича водата. Досега са почистени над 400 шахти.

Столичната община привърши парите за чистене на снега. За ринене на улиците само до края на януари са похарчени 10,5 млн. лв., за които „Монитор” вече писа. Миналата седмица общинският съвет отпусна още 2 млн. лв. за тази дейност, но кметът Йорданка Фандъкова разпореди те да бъдат харчени само при крайна необходимост и най-вече – за извозване на снега.

Водещи новини

Още новини