Марияна Кукушева: Българският хляб се прави от най-добрата пшеница

Bulgaria on air
share

Най-добрата пшеница остава за национално потребление, тоест тя си остава тук. В този смисъл българският хляб се прави от най-добрата пшеница. Най-качествената и здравословна храна е хлябът. Това заяви в предаването ,,България сутрин’’ по Bulgaria ON AIR Марияна Кукушева, която е представител на Националния браншови съюз на хлебарите.

,,Тази година житната реколта е по-малка, затова и покачването на цената на хлебната пшеница е над 35 процента'', поясни тя.

По думите ѝ средната работна заплата в бранша е около 1800 лева, което е 50% по-висока от средната заплата за страната.

,,Това се дължи на факта, че хлебарите извършват нощен труд, работят през почивните дни и по празниците. Все по-малко хора упражняват тази професия за съжаление'', добави още Кукушева.

,,Търговските вериги са тези, които диктуват цената на хляба, а не ние. Цената на хляба вече е коригирана, но не е коригирана от доставчика, тоест нашите цени не са променени'', каза тя.

Накрая тя сподели, че например храната в Прага е по-скъпа, но не е по-качествена.

,,Тръгването към регулация не е добър вариант. За да поддържаме цените на храните, трябва да финансовото министерство да помисли за 5% ДДС по отношения на хляба, млякото, сиренето и всякакви основни храни'', завърши Марияна Кукушева.

 

Водещи новини

Още новини