Шефът на АПИ: Мантинелата няма функции да предпазва от инциденти в урбанизирана среда

share

Това е мантинела, която е с градска част, има и тротоар. Нейното предназначение не е да спира 40-онен автомобил. Тя няма функции да предпазва от инциденти в урбанизирана среда. Това каза инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ в ефира на БТВ.

Има голяма денивелация извън пътя, затова е сложена мантинела. Такава е спецификацията по стандарт, използва се и в Германия, добави той. 

Той призна, че има дефект в района на пътния участък край Своге, където след катастрофа загинаха 16 души. „Дефектът е констатиран от Институтът по пътища и мостове. Въз основа на тези сигнали първите мерки, които АПИ взе е да предупреди за опасност на пътя и че участъкът е хлъзгав. Този път е в гаранция. Тя изтича в края на тази година. Следващата стъпка, която трябва да предприеме агенцията е по съдебен ред да принуди фирмата да обезопаси пътя. Инженерът на проекта също носи своята отговорност и трябва да вземе мерки за отстраняване на дефектите. До 15 август е трябвало да се отстранят дефектите на пътя, но това не е направено“, отбеляза инж. Глосов.

Той добави, че по 3607 автомобила минават по този участък дневно.

По норми на 8 г. трябва да се подменя носещият слой на асфалта, каза още шефът на АПИ.

Водещи новини

Още новини