Операция “Чисти ръце” в КАТ

share

20 катаджии ще изхвърчат вкупом от работа тази седмица заради рушвети от шофьори, научи „Монитор” от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Те са разследвани в продължение на 2-3 месеца за различни случаи съвместно от прокуратурата и агенти под прикритие от дирекцията „Вътрешна сигурност” в МВР.

За взетите от шофьори подкупи срещу катаджиите ще бъдат повдигнати и обвинения. До проверките срещу тях се е стигнало след подадени от ужилени водачи сигнали.

Ще бъдем безкомпромисни при всеки един сигнал срещу КАТ или ДАИ, зарече се МВР шефът. Той призова всеки пострадал от подкупен служител на министерството гражданин да алармира за това. Очаква се от ведомството да обявят масовата чистка на корумпирани катаджии в близките дни. Миналата година при акция „Палките” бяха арестувани 10 полицаи. Оказа се, че униформени от пазарджишката пътна полиция са крили рушветите в дръжките на стоппалките си. По-късно при операция „Палките 2” вън от МВР се оказаха още 17 души.

Вицепремиерът отчете, че благодарение на превантивните мерки срещу нарушителите е постигнат рязък спад в броя на инцидентите по пътищата за последните две години. По думите му водачите са станали по-дисциплинирани. Цветанов напомни, че приоритет са мерките срещу подкупните полицаи, елиминирането на субективния фактор чрез камерите по пътищата, които трябва да станат общо 400, както и изграждането на магистралите, движението по които крие далеч по-малко рискове.

Процедура за купуването и монтирането на още 174 стационарни камери се очаква да стартира през тази година, обяви пред вестника пък началникът на отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция „Охранителна полиция" главен инспектор Антон Антонов. Миналия месец са били набелязани и обследвани местата, на които ще бъдат поставени видеорадарите. Те се намират в участъци с концентрация на пътни произшествия, включващи и населени места, както и магистралите.

Амбицията била „очите” на КАТ да бъдат монтирани до края на годината. Не е ясно обаче дали всичките ще заработят дотогава, тъй като процедурите отнемали доста време. Проблем с парите за купуването им нямало. Само за първия месец на годината във фонда, в който влизат средствата от глоби от т.нар. електронни фишове, са постъпили 1,1 млн. лева.

Водещи новини

Още новини