Повишават цената на парното от първи април

share

България няма да се размине без увеличаване на цената на парното. Това предупреди председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след заседание на комисията.

Ние не променихме цената, и дружествата поеха разликата за зимния сезон 2011 - 2012 г. Очевидно е, че резервите им са ограничени, тъй като те действат при много тежки условия, припомни той. Колко ще се увеличи цената, зависи с колко ще се увеличи цената на природния газ. Със сигурност обаче - няма да има такива големи увеличения, каквито искат от "Булгаргаз".

Ако нямаше регулатор, газът щеше да се вдигне с близо 28% от 1 април, но има регулатор и няма да има такова драстично увеличение, защото няма такова основание. Това е една предварителна прогноза на "Булгаргаз", уточни председателят на ДКЕВР.

Размера на увеличението ще стане ясен през март, когато комисията получи доклада на "Булгаргаз". Причините за увеличението са нивата на горивата на световните пазари и на средиземноморските пазари, а те наистина растат. Важно е и съотношението долар – евро – каза председателят на ДКЕВР.

Спирането на износа на ток обаче не е причина да се увеличава цената на електроенергията.

Водещи новини

Още новини