Над 16 000 ловци от няколко области очакват откриването на лова за прелетен дивеч

pixabay.com (архив)
share

Над 16 000 ловци от областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна очакват откриването на ловния сезон за прелетен дивеч на 11 август. 387 са ловните дружини в четирите области, които през следващите месеци ще имат възможност да ловуват пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини. Това съобщиха днес от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие /СИДП/. 

Ловните дружини в обхвата на РДГ-Шумен са 167, а ловците - над 6 000. 

По места вече са получени и указанията на ИАГ за този лов. По-важните от тях са свързани със сигурността на ловците, правилата за безопасност по време на ловни излети, както и спазване на правилата за палене на огън в горските територии. По време на лова е забранено да се използват електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици. 

"Ловните специалисти от СИДП и териториалните поделения ще извършват проверки по време на целия ловен сезон. Ще се следи да бъде спазван Закона за лова и Правилника за прилагането му", отбелязва лесничеят по лова в ДГС-Шумен Красимир Христов, цитиран от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие. 

Ловците трябва да спазват определените норми за отстрел за ден, определени от Правилника за прилагане на закона за лова и опазването на дивеча. Груповото и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва само през събота и неделя и в обявени за национални празници дни , а на водоплаващ - след 1 януари и в сряда, припомня Христов.

Водещи новини

Още новини