Над 300 ТИР - а са блокирани в Хасковско

share

Предприети са мерки за спиране на тежкотоварния трафик - на територията на област Хасково към момента има спрени около 300 товарни автомобила.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. През цялото денонощие пожарникари и спасители оказваха съдействие на закъсали граждани, Агенция „Пътна инфраструктура” и енергоразпределителните дружества. ГКПП Дунав мост все още е затворен за преминаване на МПС с тегло над 7,5 тона.

За периода структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) работиха с всички налични сили и средства по изтегляне на общо 46 закъсали транспортни средства в областите София град, София Област, Русе, Силистра, Монтана, Видин и други.

През изминалото денонощие екипите на ГДПБЗН са реагирали на 244 сигнала за произшествия, от които 58 пожара и 178 спасителни дейности. Реагирали са на 79 сигнала за отстраняване на опасни предмета (предимно висулки) и са извършени над 21 отводнителни действия. Екипите са реагирали на 7 сигнала за произшествия от които 4 пожара и 3 спасителни дейности.

И днес ще продължат дейностите в с. Бисер, гр. Свиленград и гр. Харманли на територията на област Хасково, където ще се извършват възстановителни работи, отводняват жилищни и обществени сгради, изсушаване на помещенията с апарати за изсушаване и описване на щетите. От комисии ще бъде извършена оценка за състоянието на сградите. Също така ще продължи възстановяването и укрепването на дигите на река Марица в района на Свиленград и работата по обезопасяването стената на яз. Елена. Ще продължи оценката и описването на щетите от наводненията от комисии в района на село Бисер.

Спасителните екипи имат готовност за действие при рязко повишаване нивото на язовирите, река Дунав и река Тунджа.

Днес в 10.00 часа официално ще бъде получена предоставената помощ от Белгия от 80 000 чувала за пясък.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени и заледени, обработват се и се опесъчават.
- АМ ,,Тракия” - пътната настилка е мокра и обработена. Тунел ”Траянови врата” за дясната тръба (София-Пловдив)-няма осветление поради повреда в ел. инсталацията -ограничение на скоростта до 60 км/час.
- АМ ,,Хемус” - пътната настилка е мокра, на места заснежена и обработена.
- АМ ,,Марица” - пътната настилка е мокра и обработена.
- АМ ”Люлин”- пътната настилка е суха.

Затворени проходи:
- “Златишки проход” - път ІІ-37 Етрополе-Златица – затворен за движение на МПС.
- “Твърдишки проход” - път ІІІ-662 Твърдица-Елена – затворен за МПС.
- “Върбишки проход” – затворен за целия зимен сезон за всички МПС.
- “Троянски проход” – затворен всички МПС.
- “Дюлински проход” - път ІІІ-906 е забранено движението на товарни МПС, леките МПС с вериги.
- “Айтоски проход” – затворен за движение на МПС над 20 т. – стоманен мост на р. Казан дере;
- проход “Вратник” – ІІ-53 (Сливен-Елена) забранено за движение на товарни МПС над 10 т., от граница Велико Търново – гр. Сливен.
- проход “Шипка” - път І-5 (Е-85), забрана за МПС, над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.
- проход “Петрохан” – път ІІ -81 Забранено преминаването на МПС с тегло над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.
- проходи “Превала”, “Пампорово”, “Рожен”, “Печинско” и връх Рожен - всички МПС да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

В област Смолян е въведено ограничение - всички МПС да се движат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета.

Остава забраната за движение на МПС с маса над 10 т. по републиканската пътна мрежа в областите Силистра и Хасково. По път І-8 Хасково-Харманли-Капитан Андреево (Капитан Петко войвода) моторните превозни средства се пропускат контролирано до нормализиране на пропускателната способност на пътя.

Водещи новини

Още новини