ГЕРБ ще спира кражбата на парно

share

Задава се край на междусъседските войни заради високи сметки за парно.

Зам.-шефът на депутатите на ГЕРБ Валентин Николов ще предложи поправки в Закона за енергетиката, които да спрат кражбите на топло от некоректни комшии. Идеята му е фирмите за топлинно счетоводство да бъдат задължени да си купят апаратура за инфрачервено заснемане, с която се проверява дали във входа някой краде топло. Както и всички нови топломери да са с дистанционно отчитане.

Не са редки случаите, в които собственици на жилища декларират, че са си свалили радиаторите, но през зимата тайно ги закачват, а за потребеното от тях парно плащат коректните абонати, обясни пред "Стандарт" Николов. Затова той ще предложи двата текста на обсъждане първо в работна група в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тази седмица в парламента влизат на първо четене поправки в Закона за енергетиката. Текстовете срещу кражбата на топло може да влязат между първо и второ четене, каза Николов.

Проблемът с кражбите на парно не е малък, дори има блокове, където масово се практикува, но трудно се доказва. Причината е, че топлофикациите нямат правомощия в апартаментите на абонатите си и не могат да влязат и да засекат, че някой си е сложил уж откачения радиатор. Топлинните счетоводители пък могат да проверяват едва след края на отоплителния сезон, когато се засичат данните на топломерите. И то само ако собственикът на жилището ги допусне. Ако предложените промени бъдат приети, това ще бъде сериозна крачка напред срещу крадците на парно, коментират от бранша.

Самите топлинни счетоводители пък нееднократно са обяснявали, че уредите с радиоотчитане могат да помогнат за хващането на кражбите. Чрез тях дори и без достъп до жилището може да се установи потреблението на всеки радиатор във всеки един момент. При хващане на крадец на парно по този начин обаче отново е необходим достъп до апартамента. За да има реален ефект, ще трябват и промени в наказателната нормативна уредба, коментират от бранша.

Водещи новини

Още новини