Искат държавно финансиране за укрепване на свлачището до "Асеновата крепост"

share

Асеновград ще кандидатства за държавно финансиране за укрепване на свлачището до НПК "Асенова крепост", съобщават от пресцентъра на общината.

Нов свлачищен участък се активира на 28 юни, на пътя Асеновград - Лясково, след обилните валежи. Свлачището е засегнало част от пътното платно и е възпрепятствало двупосочното движение. Констатирани са пукнатини по цялата дължина на платното преди пропадналия участък и след него. Размерите на свлачището са с дължина 30 м. и приблизителна височина 12 м. Засегнатата площ е около 360 кв.м. Наклонът е изключително стръмен, е заключението експертите.

Експертите са дали три препоръки към община Асеновград. Поставяне на аварийна сигнализация, отводнителни мероприятия и спешно изпълнение на силови укрепителни мероприятия. Първите две препоръки са изпълнени непосредствено след възникване на свлачището. Засегнатият участък е обезопасен, поставена е аварийна сигнализация, повърхностните дъждовни води са отбити с чували с пясък, тъй като е констатирано, че голям обем вода се изтича от пътното платно директно в свлачището. И още със заповед на кмета е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т. с цел да не се натоварва излишно пътното платно и в същото време да има достъп до туристическия обект и до населените места с. Лясково, с. Яврово и с. Добралък, се посочва в съобщение от общината.

До края на септември трябва да се подготви проектно предложение със стойността на необходимите спешни силови укрепителни мероприятия за укрепване на свлачището, с което община Асеновград да кандидатства за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, уточняват още от общинския пресцентър.

Водещи новини

Още новини