Ветеринари искат съд за шефа на Агенцията по храните (видео)

share

Подвеждане под съдебна отговорност и най-тежкото административно наказание от страна на министър Мирослав Найденов за председателя на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Йордан Войнов поискаха колегите му от Българския ветеринарен съюз /БВС/.

На пресконференция в БТА днес те аргументираха позицията си с обвиненията, отправени към гилдията от д-р Войнов в парламента, че "всички лекари от БВС са крадци, източващи парите на държавата", както и че са "хора без съвест и морал". "Д-р Войнов е вносител на законопроекта за ветеринарномедицинската дейност, който, ако бъде приет в сегашния му вид, ще "доведе до хаос и разпространение на заразни болести", посочи д-р Йордан Бойчев - председател на БВС.

Причина за това частнопрактикуващите ветеринари виждат в заложеното в законопроекта отнемане на правомощията на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ. По думите на д-р Бойчев агенцията обаче няма потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата страна, нито има такива правомощия.

От БВС отново възразиха срещу отказа на държавата да им плати разходите по изпълнение на държавната профилактична програма, което по думите им ще създаде предпоставки от разпространение на болести, и то съзнателно. Другият сериозен проблем е делегираните права на кметовете на общини да извозват и отговарят за труповете на животните, за което няма осигурен финансов ресурс. Ветеринарите припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два - в Шумен и във Варна, и таксата за превозването ще падне като тежест на данъкоплатците. Освен това липсва контрол за смъртността на животните, които масово се заравят, и то на недостатъчно дълбочина, твърдят от БВС. Така според тях "се залага биологична бомба" и има опасност от разпространение на епизоотии и болести като антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др. Не на последно място частнопрактикуващите лекари поставиха и въпроса за недостъпността до системата за идентифициране на домашните любимци, която в момента е също приоритет на БАБХ. Така според тях системата се обезличава и остава без съдържание.

Водещи новини

Още новини