Климатичните промени и утопията? (видео)

БНТ
share

През юли е нормално да има горещи дни от над 30 до 35 градуса. Времето сега не е традиционно и нормално. В момента горските пожари, които трябва да са в Португалия и Испания, са след полярния кръг в Швеция. Това заяви председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в сутрешния блок на БНТ.

"Климатичните промени ни касаят директно. Замърсяването е един от основните виновници за климатичните промени. Доказано е със стотици хиляди изследвания, че количеството на парниковите изпарения се е повишило, именно заради заводите", каза още той.

"Антарктида е показателят за климатични промени и затоплянето. Там времето е значително по-топло, отколкото трябва да е", разкри професорът.

"При концентрация на асфалт, строителство и автомобили в градовете, винаги е с няколко градуса по-топло. Сградите задържат топлината", допълни проф. Пимпирев.

"Утопична е мисълта автомобилите в градовете да се ограничат. Надявам се хибридните автомобили са се увеличат", завърши проф. Христо Пимпирев.

Водещи новини

Още новини