Балтийско море е застрашено от необратима катастрофа

  • 07 юли 2018 15:25

  • 3633
  • 0
Балтийско море е застрашено от необратима катастрофа
© Pixabay

През последните 100 години крайбрежните райони на Балтийско море са били подложени на безпрецедентно голяма загуба на кислород, съобщи Лента. До този извод стигнаха финландски и германски учени.

Специалистите установиха, че последният период на загуба на кислород в Балтийско море е започнал не през 50-те години на миналия век, както се смяташе досега, а в началото на 20-и век. При това особено интензивен процес, обусловен от човешки фактори, имало в края на века.

До тези заключение стигнали учените, след като изследвали седиментна проба от дъното на Балтийско море, между Ботническия и Финския залив. Пробата позволила да се преценят колебанията в нивото на кислорода в региона през последните 1500 години.

Специалистите отбелязват, че антропогенният натиск е основната причина за намаляването на кислорода в Балтийско море през последните 100 години. Учените признават, че въпреки намаленото човешко въздействие през последните няколко години съдържанието на кислород във водата на практика не се увеличава. Според тях причината за това са глобалните климатични промени. До увеличаване съдържанието на кислород във водата в подобни условия може да доведе още по-голямото намаляване на антропогения натиск.

Резултатите от изследването са публикувани в Biogeosciences.

Последвайте канала на

БТА
3633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини