Миньорите от "Бобов дол" заплашват със стачка

Булфото
share

Миньорите от "Бобов дол" заплашват със стачка и протести заради възможността десетки и стотици от тях да бъдат съкратени или изпратени в отпуск заради намаляващо производство на въглища, обявиха от синдикатите в дружеството.

До тежката ситуация се стигна, след като на 31 декември миналата година в ТЕЦ "Бобов дол" бе спрян втори енергоблок и там започна монтиране на сероочистваща инсталация, каквото е изискването за влизане в европейските еконорми за вредни емисии при работата на централата.

В резултат потреблението на въглища паднало от 10 000 на 5 000 тона дневно. "В края на март складовете на топлоцентралата ще са пълни и доставките на въглища ще спрат. Това значи съкращения на хора, пускане в неплатен отпуск и други нежелани мерки", коментира за медиите шефът на мини "Въгледобив-Бобов дол" и шеф на общинския съвет в миньорския град инж.Огнян Зарев.

От синдикатите в мините подготвиха декларация до парламента, премиера и министерството на икономиката и енергетиката, с която се иска незабавно пускане на 2-ри блок в ТЕЦ "Бобов дол", което ще възстанови досегашното ниво на производство на въглища и няма да се стига до съкращения и социално напражение, каза КНСБ лидерът в мините инж. Любомир Стефанов.

Няма логика енергийната система на страната в тежката зима да не разполага в резерв с нито един мегават, да се спира износът на ток, а в ТЕЦ "Бобов дол" да са спрени два блока с мощност 400 мегавата. Или да се използва студеният резерв на ТЕЦ "Варна", където се ползват вносни въглища и цената на еленергията е най-скъпа, казват шефовете и синдикалистите в мини "Бовов дол".

Водещи новини

Още новини