Велико Търново ще разполага с нова защитена местност

pixabay
share

РИОСВ подкрепя предложение за обявяване на нова защитена местност край Велико Търново, информират от пресцентъра на екоинспекцията.

Предложението за обявяване на защитена местност "Горно поречие на река Негованка", в землищата на селата Ново село и Емен, община Велико Търново, както и положителното становище са изпратени до МОСВ.

Предложението е постъпило от кметството в Ново село и ТД "Академика". Територията с площ от 577,394 дка обхваща част от поречието на река Негованка в малък карстов пролом между селата Ново село и Емен, в Централен Предбалкан.

Тази част на реката е запазена и неповлияна от антропогенни дейности. Няма хидроинженерни съоръжения и интензивно земеделие. Около речния участък са разположени, гори, пасища и ливади, скални венци и навеси. Основните мотиви за обявяването на територията като защитена е наличието на добре запазени стари дъбови и габърови гори.

Характерни за района са специфичните карстови образувания и пещера. Установени са местообитания на застрашени растителни видове като елвезиево и снежно кокиче, богати находища на червен божур, есенно ботурче, копитник и други. В района живеят защитени представители на фауната като гарван, черен щъркел, бухал, видра и дива котка.

В становището си РИОСВ отчита, че обособената територия е подходяща за осигуряване на по-добра защита на находища и местообитания на описаните видове и запазени крайречни гори.

Предложената територия отговаря на критериите за защитена местност по смисъла на Закона за защитените територии и не се припокрива със защитена зона от екологичната мрежа "Натура 2000". Намира се в близост до природната забележителност "Каньон на река Негованка".

Водещи новини

Още новини