Какво трябва да направим, за да ядем качествени храни и в България и кога ще стане това, коментира пред Novini.bg евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
„Мерките, които трябва да се вземат са на европейско ниво, защото ясно виждаме, че разлика в стандартите на храни, напитки, парфюмерия, козметика, че даже и при автомобилите, е много ясна. В Западна Европа има много по-качествени неща, с органични вещества и на по-ниски цени за разлика от храните и напитките, които са в Източна Европа и са със заместители на органични вещества, с много по-малко съдържание на различни продукти, а да не говорим, че и цената е много по-завишена“, заяви Радев.
Снимка: Novini.bg
„Държавата – членка сама с контролните си органи трудно би се справила с двойния стандарт. Много трудно биха се санкционирали мултинационални компании за тези нарушения. Трябва в законодателството да има редица норми, които да пречат на този двоен стандарт“, обясни евродепутатът.
„Затова ние искаме от Европейската комисия и законодателни мерки. Натискът от евродепутати от България и от други държави е доста голям. Комисията преди 10 години въобще отричаше да има разлика в стандартите, докато днес вече е ясно, че това не е така. За съжаление, ЕК твърди, че действащото в момента е законодателство е достатъчно и може да се справи с този проблем, но ние не мислим така“, каза Емил Радев.
Относно това какво е нужно, българският евродепутат заяви, че трябва да има нов европейски централен орган, който да следи за качеството на храните и напитките и да санкционира всеки, който нарушава разпоредбите на европейското законодателство.
„Ние с Андрей Новаков вкарахме и пилотен проект за нова европейска програма на стойност 300 хиляди евро, която да създаде минимални стандарти за храните и напитките в ЕС, така че да изравним това, което се предлага в Източна и Западна Европа. Очакваме Комисията да се произнесе до средата на лятото. Има индикации, че той ще бъде одобрен“, съобщи още Емил Радев.
Цялото интервю с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев за Novini.bg може да гледате и ТУК.
По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева