Българската бира напълно отговаря на европейските стандарти, каза Цвета Гюрова (на снимката), експерт по производството на кехлибарната напитката, предаде репортер на novini.bg.
Експертът на откриването Националната бирена академия, състояло вчера в елитното столично заведение, разкри любопитни факти за произвеждането на пивото. "Първоначално бирата е била варена само от жени, но когато тя се е превърнала в предмет на търговия, производството и пласментът на пивото се е превърнал в мъжки монопол", посочи още тя.
По думите на Гюрова над 90 процента от българите предпочитат произведената в България бира. "Това е защото тя отговаря на най-високите европейски стандарти", каза още специалистката.
"При консумация на бирата, в умерени количества, в човешкия организъм се отделя ендорфин. Това е вещество, което води до подобряване на настроението", посочи още Гюрова.
Майсторът-пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.
Снимката е любезно предоставена от организаторите на събитието.