Експерт: Минете на нискокалорично меню след празниците (видео)

gettyimages (архив)
share

Консумацията на висококалорични храни подлагат на истинско изпитание организма ни. Как да се захранваме след дългия пост и какво можем да си позволим в празничното меню?

Българинът обича да си похапва. От всичко и по много, особено по празничните дни, когато идва времето на тежките маси. Яйца, козунаци, агнешко месо и куп други вкусотии са традиционните храни на великденската трапеза. Прекомерната им консумация обаче подлага на изпитание храносмилателната система в организма ни, категорични са специалистите.

"Важно е да знаем, че великденските яйца се съхраняват в хладилник. А консумацията им трябва да се прави не по-дълго от 5 дни след сваряването им. Преяждането с храни като козунаци, съдържащи технологични добавки, може да доведе до алергични реакции и проблеми в храносмилателната система. Особено чувствителни към тях са децата", коментира диетологът проф. Донка Байкова.

Не е препоръчително след празничните дни рязко да се преминава към строги диети. Затова специалистите препоръчват да консумираме нискокалорично меню.

"За влизане във форма и повишаване на тонуса ни е препоръчително и повече движение, разходки или физически упражнения", допълва проф. Байкова.

Водещи новини

Още новини