Какъв ли ще бъде Великден, ако няма на трапезата ни един топъл козунак?
Този така вкусен продукт е неизменна част от празника, както боядисаните яйца.
У нас козунакът се е наложил сравнително късно, в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили други хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
Твърди се, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция. В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Днес вече е и едно наистина голямо предизвикателство за домакините.
Снимка: Novini.bg
Според вярванията, козунакът символизира тялото на Христос, а в средата се поставяло червено яйце – символ на кръвта Христова.
С годините рецептите за козунак се изменят. Днес козунакът има по-различен вид, а опитните пекари вече добавят към него стафиди, ядки, мармалад, захаросани плодове, локум, шоколад.
Снимка: Novini.bg
Какви са тайните на вкусния козунак и има ли българският обреден хляб разлика с този в Италия разказаха пред Novini.bg опитни пекари. Видеото с тях може да видите ТУК.
Снимка: Novini.bg
По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева