Скобата настига паяка

share

Глобата за скоба в "Синята зона" в столицата може да стане 29,90 лева, колкото е таксата за репатрирането на колата с паяк, съобщи „Монитор”.

Високата санкция ще бъде налагана на шофьорите, чиито автомобили останат заскобени за повече от 2 часа в „квадратчето” за платено паркиране. Това е една от мерките за затягане на контрола в "Синята зона", които се обсъждат в Столичната община. Окончателните промени в концепцията за паркиране ще влязат за гласуване по комисиите на градския парламент в понеделник.

Шофьорите ще продължават да се бъркат с 9,90 лв. за скоба, ако платят санкция по-рано от изтичането на втория час след закопчаването. Според сегашната наредба след 120-ата минута от слагането на блокиращото средство идва паякът. Репатрирането на автомобила струва 29,90 лева.

„Идеята е паяците да бъдат спрени през деня, тъй като създават задръствания по центъра. С диференцирането на санкцията целим на стимулираме шофьорите да си вземат заскобените коли възможно най-рано, за да не се блокират паркоместа в "Синята зона". Предстои да обсъдим различни размери на санкциите”, обясни пред „Монитор” кметът на София Йорданка Фандъкова.

Глобата от 29,90 лв. за скоба след втория час не е висока, тъй като и в момента нарушителите плащат толкова за паяк, коментираха общински съветници. Според тях шофьорите дори ще бъдат улеснени, тъй като няма да им се налага да си търсят колите по наказателните гаражи.

Водещи новини

Още новини