ДАЗД разследва случай за дете от Стара Загора, отвлечено от баща си

share

След близо година Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) разследва случай за дете от Стара Загора, отвлечено от баща си, съобщават от агенцията.

Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова разпореди да се проследи работата по случая с детето в Стара Загора, което е попаднало в тежък родителски конфликт. Детето става жертва на родителски конфликт. След развод между майката и бащата на детето, родителските права са предоставени на майката, а на бащата е определен режим на лични контакти. При изпълнение на режима на лични отношения през лятната ваканция на 2017 г. бащата е взел детето и не го е върнал на майката.

Проучване от Дирекция "Социално подпомагане" - Стара Загора установило, че детето е в риск и за неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие, съществува опасност от увреждане. Опасността идва вследствие на влошените отношения между родителите, констатиран е и риск от развитие на синдром на родителско отчуждение. Тогава е отворена работа по случая, съставен е план за действие, а детето е вписано в Регистъра на деца под специална закрила.

Прокуратурата също е сезирана за случая. Законът обаче не предвижда служителите на ДАЗД не присъстват на принудителни предавания на деца, обясниха в официално писмо от ДАЗД. Работа на дирекция "Социално подпомагане" е да вземат мерки и да уведомят родителя поне седмица по-рано, че трябва да върне детето. Освен това те са длъжни да му обяснят, а в някои случаи да обяснят и на детето, защо е по-добре това да стане доброволно. И в началото на годината ДАЗД са извършили проверка в дирекция "Социално подпомагане" на работата им по случая, съобщават от агенцията.

Водещи новини

Още новини