Ето защо ни пробутват кофички за мляко от полипропилен, а не от полистирол

Pixabay
share

Пет млекопреработвателни фирми са с глоби от Комисията за защита на конкуренцията заради използвани опаковки от полипропилен, неотговарящи на българския държавен стандарт.

Припомняме ви, че от КЗК обявиха, че по този начин се спестяват разходи, които са обичайни за конкурентите и присъщи за дейността им. По БДС трябва да се използва полистирол за направата на кофичките за кисело мляко. Също така, според Комисията, фирмите, нарушаващи изискванията, получават възможност да участват на ограничени от стандарта пазари. Тези икономически и търговски ползи дават на предприятията конкурентно предимство пред останалите производители, които добросъвестно се съобразяват с ограниченията на стандарта.

"Полистиролът и полипропиленът не са вредни по никакъв начин. Причините са икономически, тъй като полипропиленът е по-евтин. БДС е със силата на закон. Който иска да произвежда този продукт, трябва да го спазва. Правилата трябва да бъдат спазвани, за да не се създава нелоялна конкуренция", заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

Mикробиологът Сергей Иванов заяви, че разликата в опаковката, въпреки че е в разрез с БДС, по никакъв начин не уврежда качеството на млякото. "Проблемът е по-скоро икономически“, посочи също той. „Трябва да се обнови БДС, тъй като има изисквания, които не могат да бъдат покривани“, обясни Иванов.

Водещи новини

Още новини