Бъдете по-толерантни! Човек не става гей заради болест (видео)

Pixabay
share

Темата за джендърството буквално взриви обществото последните седмици и затова Novini.bg попита Краси Александрова Попова, клиничен и когнитивен психотерапевт и Мая Георгиева Михайлова – Петкова, клиничен и консултативен психолог, как трябва да обясним на децата си, че има мъже и жени, които са различни от стандартния стериотип.

Всичко, които излиза от стереотипа как трябва да се държи една жена или мъж, е джендърно поведение. Джендърите са хора, които не се чувстват добре в своя пол и не искат да се идентифицират със социалните характеристики на своя пол. Около 1,7% от хората по света са трансджендър хора, които не се чувстват добре в своето тяло и психологически се приемат от другия пол.
„В Истанбулската конвенция обаче изобщо това не е заложено“, отвори скоба Мая Петкова.

Според Краси Попова е хубаво да има джендър обучение в училищата, защото това би довело до по-голяма толерантност към различията.

Трябва обаче възпитанието за толерантно отношение към различните да започне между 5 и 7 клас, когато сексуалността се събужда в началото на пубертета и младите хора имат нужда да намерят себе си. Сега в световен мащаб хората са хетеросексуални, но може да има младежи, които чувстват нещо и към своя пол. И ако това нещо се потиска, младежите ще го подтиснат за дълго време, но в един момент ще бъдат нещастни.

Въпреки че е голяма рядкост, вече има еднополови семейства и в България, които имат деца. За съжаление българското общество е доста консервативно и ще е нужно много време да се приеме гей двойка да има деца. Според Мая Петкова докато хората се научат на уважение към различните, такива деца ще бъдат подложени на тормоз, който може да е доста голям на моменти.

Човек не става гей, защото е бил болен от някаква болест, това не се лекува. Затова родителите трябва да подкрепят децата си, да ги разбират, да говорят с тях.

Какво казаха още Краси Попова и Мая Михайлова пред камерата на Novini.bg може да видите ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Водещи новини

Още новини