Проф. Христо Пимпирев: Смяната на времето пести ресурси

share

Не чувам ясни аргументи, защо трябва да запазим смяната на времето. В България не са правени проучвания за влиянието на смяната на стрелките на часовника със сърдечносъдовите заболявания. Това каза експертът в Българската стопанска камара Анета Алашка в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Проф. Христо Пимпирев обяви, че не чувства дискомфорт от преместването на стрелките на часовника. Той сподели, че често му се налага да го прави и се свиква с това. „Аз сменям времето по 6 пъти в годината и то с 5 часа. Има дискомфорт - да. Този дискомфорт минава. За един час смяна на времето е нужен един ден за адаптация“, обясни Пимпирев.

„Смяната на времето два пъти годишно е едно насилствено действие върху нашия режим на живот“, отбеляза Алашка. „Разбиването на биологичния часовник се отразява на психологическото състояние на хората. Не е толкова ясно защо го правим“, каза Алапка. Тя допълни, че не желае да си причинява този дискомфорт.

„Това е прието да се прави, за да има някаква полза, а не за да се тормозят хората. Така се пести електроенергия. Грубо се пада по около левче на човек в България. За южните страни, където има развит летен туризъм, е важно да се премине на лятно часово време. Това пести ресурси“, подчерта Пимпирев.


 

Водещи новини

Още новини