Църквата подхваща и абортите

share

След скандала, който предизвика Българската православна църква като се обяви срещу инвитрото и сурогатното майчинство, а после одобри асистираната репродукция, но с известни условия, сега тя подхваща абортите.

Вече е готова позицията на църквата срещу тях. Проектът чака одобрението на Светия Синод на следващите му заседания след средата на февруари, твърди Дарик. В кампанията си срещу прекъсването на бременността по желание се очаква църквата да включи видеоклип, който се подготвя от Пловдивската митрополия.

Всяко заченато, от първата минута, от първата секунда, според християнските разбирания, е човек, а човекът е венец на творението, образ и подобие Божие. Затова всяко посегателство срещу него е смъртен грях, аргументира тогава позицията на Светия Синод Ловчанският митрополит Гавраил.

За православната, а и за католическата църква, е водещо разбирането за живо същество да се смята всеки, още от момента на зачеването. За разлика от християнството, в медицината за плод се говори след петата седмица от зачеването, а преди това за ембрион.

През 2009 г. у нас са извършени 34 000 аборта, от които 20 000 заради нежелана бременност, а останалите по медицински причини.
През 2010 г. в страната ни са направени над 46 000 аборта, което е с 10 000 повече от предходната година. Отчетените аборти са много по-малко от реално извършените.

Водещи новини

Още новини