В пакетираните салати се открива микс от хидрогенирана палмова мазнина и нишесте.
Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“.
Изказването му е по повод последния анализ на асоциацията за състава на индустриално приготвени и пакетирани салати.
В сегашния тест не са извършени лабораторни анализи, а е ползвана информацията от етикетите на стоките.
В проучването са включени 13 марки „Руска салата” и 14 марки „Снежанка“, закупени от четири търговски вериги през декември.
При 3 от 14 салати „Снежанка” се открива кисело мляко. В проверените марки „Руска салата” няма яйца.
Средно в 11 проучени от асоциацията марки салати „Снежанка“ има такива добавки.
„Слагат най-евтините мазнини. Положихме доста големи усилия, за да прочетем повечето етикети“, заяви експертът.
По думите му хората, консумирайки подобни продукти, „доста биха си поиграли със здравето“.
Повечето добавки не са храна, а са химически продукт, посочи Иванов.
Подобни добавки са разрешени за сладкарски изделия, а ползването им в готовите салати е за пълнеж.
Съдържанието на Руската салата, която се купува в магазина също изненадна. В част от изседваните от „Активни потребители“ продукти се отчита наличието на свински протеин и колаген. Забелявано е и съдъжрание на силиций.
„Ние си го обясняваме главно за пълнеж. Дори не се сещаме голяма част от тези добавки защо ги слагат“, допълни експертът.