Учени от БАН: При необходимост ще блокираме центъра на София

Novini.bg
share

Учени от Българската академия на науките (БАН) смятат да блокират центъра на София в знак на протест срещу намаленото финансиране, предвидено в Бюджет 2018 , предаде Днес.бг.

Общото събрание на БАН ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева и това е нивото от 2009 г.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

Водещи новини

Още новини