БАН ще присъди "Доктор хонорис кауза" на проф. Франческо Гуида

  • 27 ноември 2017 12:50

  • 1403
  • 0
БАН ще присъди  "Доктор хонорис кауза" на проф. Франческо Гуида
©

Българската академия на науките /БАН/ ще присъди почетното звание "Доктор хонорис кауза" на проф. Франческо Гуида. Тържествената церемония ще се състои утре, от 12:45 ч., в големия салон на БАН. Това съобщиха от Академията.

Проф. Франческо Гуида ще изнесе лекция на тема "Италианското Рисорджименто и националното възраждане на Балканите през ХIХ век".

Проф. Франческо Гуида е най-видният представител на италианската балканистика и един от най-авторитетните изследователи в областта на историческата балканистика и българистика през XIX и ХХ век.

Той е редовен професор по история на страните от Източна Европа на ново и най-ново време в Университета "Рома тре", директор на Департамента по политически науки към същия университет, председател на Италианската асоциация за изследване на Европейския Югоизток /AISSEE/, директор на Междууниверситетския център за унгарски и централноевропейски изследвания /CISUECO/ и на Италиано-румънския център за исторически изследвания /CeRISS/, както и член на редица международни и национални исторически дружества.

Проф. Гуида е автор на 21 научни книги и на над 150 студии и статии, сред които са "От млада Европа до голяма Европа" /2007/, "Интелектуалците срещу демокрацията.

Авторитарните режими в Европейския Югоизток /1933-1953/", 2010 г. От 2011 г. ръководеният от проф. Гуида Департамент по политически науки към "Рома тре" поддържа тесни научни контакти с Института по балканистика с Център по тракология на БАН. В резултат от съвместната работа бяха осъществени два двустранни договора за научно сътрудничество - "България, Италия и Балканите /1870-2010/" /2011-2013 г./ и "Италия и модернизацията на Балканите /ХIХ-ХХI век/" /2014-2016 г./.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини