Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава. При млечните продукти родно производство той е над 90 на сто, а при хляба достигаме 99 на сто. Това показва, че българската храна е предпочитана.
Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на форума "Да! На българската храна".
Порожанов допълни, че през 2016 г. търговското салдо с храни на България е положително, и отчита 1,2 млрд. евро.
Той посочи още, че очаква в началото на следващата година да има реални резултати за увеличаване на българския експорт след проведения агробизнес форум с Турция в София и след посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия.
Министър Порожанов уточни мерките на държавата срещу сивата икономика в сектор "Храни".
Производители, които продават без документи, няма да бъдат подпомагани. Така чрез европейското финансиране може да се подпомогне изсветляването.
Ето защо и тази година по 8-те схеми на директните плащания се очакват и по-високи ставки.