ЕК одобри Национална стратегия за устойчиви оперативни програми за пазара на плодове и зеленчуци в Б

  • 06 декември 2017 11:14

  • 2384
  • 0
ЕК одобри Национална стратегия за устойчиви оперативни програми за пазара на плодове и зеленчуци в Б
© Pixabay

Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия одобри Национална стратегия за устойчиви оперативни програми за пазара на плодове и зеленчуци в Република България за периода 2017 – 2021 година, заедно с включената в нея Национална рамка за екологични дейности, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

Съгласно чл. 36, параграф 1, ал.1 от Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти, във връзка с прилагането на режима за подпомагане на организации на производители в сектора на плодовете и зеленчуците чрез оперативни програми, държавите членки са длъжни да изготвят Национална стратегия за устойчиви оперативни програми за пазара на плодове и зеленчуци (Национална стратегия), както и Национална рамка за екологични дейности (Национална рамка).

Стратегията включва: анализ и потенциала за развитие на организациите на производители на плодове и зеленчуци; обосновка на избраните приоритети; цели на оперативните програми, инструменти и показатели за постигнатите резултати; оценка на оперативните програми; задължения за отчитане на организациите на производители.

Националната рамка определя неизчерпателен списък с екологични дейности, които се включват в оперативните програми и условията за тяхното прилагане. Двата документа бяха утвърдени на 27 ноември 2017 г. от министъра на земеделието, храните и горите. Националната стратегия предоставя възможност на признатите организации на производители на плодове и зеленчуци да получат финансова помощ от Европейския съюз и от националния бюджет за изпълнение на одобрени оперативни програми.

Подадените през 2017 г. оперативни програми ще бъдат оценявани по реда, определен в новата стратегия.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини